15 November 2008

Shooting...Menyeronokkan atau menggembirakan?

'Gua sebok la beb minggu ni, shooting la...minggu depan ok' Perghh...begitulah kata - kata jampi dari gua kepada rakan - rakan gua apabila mereka ajak gua hang out chillin chillin di ibu kota KL. Apa yang ada dengan shooting sehingga gua sanggup menolak ajakan rakan - rakan yang sememangnya itu adalah hobi kesukaan gua. Entahlah gua sendiri pun tak pasti. Mungkin sebab dah minat dengan benda yang diceburi, ataupun sebab dah terjebak dalam bidang ini so nak tak nak kena join jugak shooting. Atau mungkin gua dah minat benda - benda seni neh, so terpaksa jugak membazir tenaga pergi jugak shooting neh walaupun pada hakikat nya penat la brader...!!! Ataupun mungkin sebab bayaran yang bakal diterima oleh pekerja - pekerja filem cam gua neh. Yela sapa tak mau kalau 2 3 hari kerja lu boleh dapat sampai 7 - 8 rat. Mana lu nak cari kerja yang dapat income camni. Itu baru kuli ja, kalau lu art director mau ber K lu dapat. Sekali lu shoot commercial 12 -13 riban lu cekau. Kerja 3 hari ja...perghh lumayan sial. Tapi shooting juga boleh jadi satu perkara yang membosankan kalau lu datang set lu takda kerja nak wat pastu kerja lu hanyalah makan makan makan, hau siau la...memang tong dram la badan lu pas habis shoot. Tunggu artis datang ke set juga adalah satu perkara yang agak gua benci jugak kalau time shooting. Ki**k la...dah call time awal lu datangla awal wahai artis - artis malaysia yang hebat. Nasib gua ada sifat penyabar ja, kalau tak dah lama gua hentak lu orang dengan lampu 4K tak pun dengan weight G-arm ja...haha. Entahla gua pun tak tau nak cakap apa dah, inilah hakikat dunia shooting. Bagi gua yang best dalam shooting ni hanya dapat payment dan dengar perkataan its a wrap ja. Bagi lu orang semua entahla, lu fikirla sendiri...tapi apapun gua enjoy dan suka dengan apa yang gua buat sekarang neh, gua ada teman dan rakan yang sekepala untuk gua terus bekerja. Team gua memang best, semua handal dalam bidang masing - masing, ada yang hebat dalam management, ada yang handal mengoperasi kamera dan ada juga yang kreatif art mereka. Kalau nak pakai team production boleh la roger gua...insyallah servis baik punya team gua bagi...hermm itu jala kot entry gua malam neh. Cadang tu nak tengok review film tapi tak pasal - pasal terpost plak satu entry yang penuh info neh...hahaha maaf yer...

Nota Shooting : Woit kepada bos - bos gua di industri sana, bayar gaji gua yang beriban tu cepat!!! Gua dah hampir kopak neh, nak beli rokok pun dah tak mampu la cilaka...!!!

3 comments:

coffeeHolic said...

hehe good luck "abg wan".
la ni aang dah ada pangkat lah no.
huhu
gerun aku siot.
kawan dengan sorang bakal art director, sorang lagi bakal d.o.p. hehehe . goodluck guys!
keja malas2 na tp sempoi. yeddey...

rockaaza said...

wuakaka.....kalau aku art director, aku akan pastikan industri ini penuh dengan benda seni..wakakakakaka

BESIHITAM said...

wahh..abg ni org seni la..mintak saingggg kat lobang bontot bang.kakakak kahakkk